Jaki POS dla gastronomii?

Chyba nikt nie ma wątpliwości co do tego, że polski rynek jest pełen wszelkiego rodzaju punktów gastronomicznych, które też nie mogą narzekać na brak klientów. Trzeba mieć bowiem na uwadze, że na terenie naszego kraju stołowanie się w takich miejscach zyskuje na popularności i na pewno najbliższe lata na tej płaszczyźnie żadnych zmian nie przyniosą. Nie jest mimo wszystko tajemnicą, że jedne z nich działają lepiej od drugich. Z pewnością po często jest to zależne od wyposażenia gastronomicznego, które tam mamy i personelu. To oczywiście prawda, choć ważny jest także tak zwany POS.

Czym jest POS?

Jeśli mielibyśmy taki POS wyjaśnić w najprostszy sposób, trzeba byłoby odnieść się do tego, że jest to specjalnie zintegrowany system zamówień. Oczywiście w dalszym ciągu możemy tu postawić na komputer z myszką, ale nie ma takiej potrzeby. O wiele lepiej sprawdzają się tutaj nowoczesne rozwiązania, które powinny wejść w skład wyposażenia gastronomicznego. Wydaje się, że zrozumieli to także sami właściciele, bo nie mają już przed nimi takich oporów, jak miało to miejsce wcześniej i decydują się na nie coraz częściej.

Koszta

Jako że POS powinien znaleźć się na wyposażeniu gastronomicznym od początku prowadzenia takiej działalności, nie można przejść obojętnie także wobec związanych z tym kosztów, na które zwłaszcza na początku trzeba zwrócić baczną uwagę, przygotowując biznesplan i kosztorys całego przedsięwzięcia. Na całe szczęście dziś nie jest to już tak duży wydatek jak kiedyś, kiedy to posiadać musieliśmy drogie monitory dotykowe. Wszystko dlatego, że obecnie wykorzystać można do tego urządzenia mobilne.

2 Comments Add yours

  1. Marek pisze:

    Z pewnością takie systemy są dziś w restauracjach niezbędne.

  2. Grzesiek pisze:

    W dużych może i tak, choć w tych mniejszych niekoniecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *