Wymagania dla punktów gastronomicznych

Jako że w Polsce panuje moda na stołowanie się poza domem, nie dziwi, że na rynku szybko przybywa nam restauracji i innych punktów gastronomicznych i wydaje się, że następne lata nic pod tym względem nie zmienią. Skoro tak wielu myśli też o tym, aby założyć taki punkt. Wówczas zwracamy uwagę najczęściej na wyposażenie gastronomii oraz koszta, które wiążą się z tym biznesem. Nie ma w tym nic złego, ale nie zapominajmy także i o szeregu wymagań, które stawiane są takim restauracjom. O czym zatem poza wyposażeniem gastronomii właściciel takiego lokalu powinien pamiętać?

Woda i kanalizacja

W pierwszej kolejności trzeba się tutaj odnieść do wody oraz kanalizacji, których rzecz jasna nie może tutaj zabraknąć. Szczególnie należy tutaj zwrócić uwagę na liczbę umywalek z bieżąca zimną oraz ciepłą wodą, a także środki czyszczące i miejsca do wysuszenia. Poza tym wyróżnić trzeba te umywalki, gdzie pracują osoby myjące żywność i naczynia, jak i te dla osób niepracujących bezpośrednio z żywnością.

Warunki przechowywania

To oczywiście nie wszystko. Bardzo ważne są także i warunki, w jakich przechowywana jest żywność. W kuchni musi być rzecz jasna czysto. Poza tym właściciel powinien postawić na odpowiednie wyposażenie gastronomii, a więc między innymi wszelkie regały, lodówki i inne niezbędne urządzenia. Nie jest natomiast nigdzie uwarunkowane, że mają to być produkty nowe prosto z hurtowni. Jak najbardziej możemy się tutaj też posłużyć meblami i sprzętem gastronomicznym z drugiej ręki.

2 Comments Add yours

  1. Dawid pisze:

    Nic dziwnego, choć i tak sanepid powinien je jeszcze dokładniej kontrolować.

  2. Przemek pisze:

    Ja pracowałem w restauracji i uwierzcie, że kontrole są naprawdę skrupulatne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *